fbpx

Sportzakó

Mondhatjuk, hogy "már a régi angolok is”, és valóban: a sportzakó eredete a 19. századi Nagy- Britanniába nyúlik vissza, itt készítették először ezt a ruha darabot.

A nevét mint a legtöbb ember által készített tárgy a funkciójáról kapta, hiszen eredetileg (a kor divatjának megfelelően) vadászat alkalmával használták. Aztán a sportzakó népszerűsége egyre nőtt, míg egy olyan önálló ruhadarabbá vált, amelyet már teljesen saját érdemei okán kell értelmezni egy férfi ruhatárában.

Arra a kérdésre válaszolni, hogy miért is szeretjük a sportzakót, korántsem nehéz. Egy olyan ruhadarabról beszélünk ugyanis, amely ötvözi a kényelmet a komforttal és a tradicionalitással. Egy ruhadarab, amelynek minden férfi ruhatárában ott a helye.

Mik is az előnyei egy sportzakónak?

Az egyik például a sokkal szabadabban felhasználási lehetősgek, mint egy hagyományos öltönyzakó esetében. Kevésbé formálisabb viselet, mint az utóbbi, azonban a megfelelő elemekkel párosítva harmónikus és elegáns összképet nyújt. Alapvetően „önálló” ruhadarab, így jól párosítható a ruházat többi eleméhez. Többféle anyagból készülhet, így lehet pamut, gyapjú, selyem, len vagy ezen anyagok valamely kombinációja.

A formális öltönyökhöz képest több lehetőséget rejt a színek és a különböző minták terén. Egy sportzakó tagadhatatlan előnye ugyanis az a fajta könnyed elegancia, amely segít elkerülni a túlöltözöttség érzését kevésbé formális környezetben is.

Ősszel különösen szerencsés választás, hiszen a hűvösebb napokon már funkcióval rendelkező viseletté is válik. Egyfajta átmenetet jelent így, amíg a kabát korszaka beköszönt az ősz második felében. A mi éghajlati körülményeink között ősszel és a tavasszal kifejezetten kellemes a viselete, a nyári és téli körülmények között pedig speciális anyagválasztással lehet növelni a komfortérzetet benne. Divatos, és üdítő viselet minden korosztálynak, hiszen a megfelelő anyagválasztással és a szabásvonal kialakításával tökéletesen egyénre szabható.

Természetesen a sportzakó viselésének is vannak olyan íratlan szabályai, amiket érdemes betartani. Lehetőség szerint kerüljük a pólóval való viselését egy könnyedebb stílusú, hosszú ujjú inggel hordjuk. A fehér ingnél kevés elegánsabb választás van, ráadásul így könnyebben variálhatól az egyes minták a zakón. Ne vegyünk fel nyakkendőt, se hagyományost, se csokornyakkendőt – sőt, az ingnek, amit a zakó alá vettünk a felső gombját gomboljuk ki. A legjobb párosítás egy hasonló szövetből készült egyszínű nadrág, vagy akár klasszikus farmer.

Ha felkeltettük érdeklődését, szívesen segítünk Önnek is, hogy egy kényelmes és elegáns sportzakóval bővüljön ruhatára. Keressen minket időpontért!

További tartalmak

Kövessen Facebookon!

The Suitcompany © – Adatvédelmi tájékoztató